Artikel top billede

Sådan så den oprindelige Raspberry Pi-computer ud for et års tid siden. Motherboardet er siden blevet større.

140 kroners hindbær-computer klar til julesalg

Hindbær-computeren bliver klar i begrænset antal i løbet af december. Se hvad du får for prisen af fem kopper kaffe.

Lad det være sagt med det samme: Raspberry Pi-computeren er milevidt fra en lækkert designet iPad.

Den lille computer uden skærm og tastatur ligner grangiveligt noget fra nørd-kontoret.

Men billig er den.

Den kommer i to udgaver; en til 25 dollars (cirka 140 kroner) og en til 35 dollars (cirka 195 kroner).

På sit website fortæller Raspberry Pi Foundation, der står bag hindbær-computeren, at delene til de første 10.000 computere er bestilt og forventes modtaget i december.

De første eksemplarer er tiltænkt udviklere, men i princippet kan alle interresserede købere henvende sig til Raspberry Pi.

Som det lyder på hjemmesiden:
"Det er nok fair at sige, at vi forventer at de fleste, der vælger at købe de tidlige enheder vil være programmører (de samme folk, der køber Arduinos og Beagleboards) ... For os er "de første 10k vil gå til udviklere" en kort version af "de første 10k bliver ikke sendt til skoler."

Skabt for at genskabe interesse for programmering

Hindbær-computeren er nemlig udviklet med henblik på skolebrug for at gøre børn og unge interesseret i teknologien bag alle de computere, som de anvender i deres dagligdag.

Ved at gøre computeren så billig som mulig, undgår man dels, at skolerne skal købe sig fattig i hardware og software, ligesom den lille pris gør det mindre interessant for tyve at stjæle computerne fra skolerne, mener Eben Upton, manden bag Raspberry Pi.

Mens OLPC eller 100-dollars pc'en oprindeligt blev udviklet specifikt for at udbrede computere til udviklingslande, så er hindbær-computeren udviklet for at gøre flere unge interesseret i programmering. Nysgerrigheden blandt børn og unge skal vækkes, så de begynder at interessere sig for, hvad der egentlig foregår under de skinnende blanke tablet-pc'er og smartphones.

Der er dog også interesse for hindbær-computeren blandt udviklingslande, afslører Eben Upton i nedenstående video.

700 Mhz-computer for 5 kopper kaffe

Centralt på hindbær-computerens lille motherboard sidder en ARM-processor på 700 Mhz.

Der kompenseres for den manglende skærm ved hjælp af HDMI-stikket på motherboardet, så den lille computer kan sættes ind i et fjernsyns HDMI-port.

Der kan tilføjes tastatur og mus ved hjælp af USB2.0-stik. Den dyre model har en ethernet-port til netværk, mens wi-fi kan tilføjes via USB-stik.

Anvender open source software
"Det ville ikke have været muligt at lave det her uden open source software," siger Eben Upton blandt andet om hindbær-computeren, der kommer med det Linux-baserede Fedora styresystem installeret på ARM-processoren.

Derudover er kontorpakken KOffice og browseren Iceweasel også præ-installeret. Til hindbær-computerens vigtige programmeringsformål er der installeret Python.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
EG Danmark A/S
Udvikling, salg, implementering og support af software og it-løsninger til ERP, CRM, BA, BI, e-handel og portaler. Infrastrukturløsninger og hardware. Fokus på brancheløsninger.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Parathed – Hvad gør din virksomhed, når I bliver ramt?

Cyberkriminalitet vokser som bekendt eksplosivt i takt med digitaliseringen i disse år og det kan være voldsomt dyrt at blive hacket. Potentielt kan det lægge jeres forretning helt ned, så I ikke kan rejse jer igen. Har jeres virksomhed styr på cybersikkerheden i en tid, der kalder på oprustning? Bliv inspireret til, hvad du som virksomhed kan gøre for at sikre virksomheden og medarbejdere, så I kan gå sikkert ind i fremtiden.

21. maj 2024 | Læs mere


Computerworld Summit 2024

Vi kigger ind i scenariet for fremtiden it-afdeling og hvordan virksomheden bedst muligt udnytter både nye og etablerede teknologier til at understøtte vækst og dermed sikre overlevelse i en konkurrencepræget verden.

23. maj 2024 | Læs mere


Den digitale trussel er konstant, kompleks og stadigt stigende - også i den offentlige sektor

I dagens Danmark har vi indrettet os sådan, at alt kommunikation mellem det offentlige og borgerne foregår på forskellige digitale platforme, hvilket gør både borgerne og de offentlige institutioner skrøbelige overfor cyberkriminalitet. Samtidig lyder det fra rapporter, at de offentliges it-systemer er støvede og fulde af teknisk gæld. Dette er en farlig cocktail for de offentlige institutioner, men en særdeles lækker drink for cyber-kriminelle.

28. maj 2024 | Læs mere