Artikel top billede

HP tager stor beslutning: WebOS bliver open source

Mobilstyresystemet webOS har en lang historie og har for nylig været tæt på at blive skrottet. Nu er det håbet, at det kan komme til sin ret som open source.

Computerworld News Service: Hewlett-Packard vil 'skænke' det dyrt indkøbte mobilstyresystemet webOS til open source-communitiet.

Sammen med applikations-frameworket ENYO vil softwaren nu blive gjort tilgængelig under en open source-licens til enhver, der ønsker at bruge mobilstyresystemet, som blev udviklet af Palm til sine smartphones fra produktlinjen Pre.

Det er HP's hensigt at blive en "aktiv partner og investor" i open source-initiativet, men selskabet har ikke sagt noget om på hvilken måde eller i hvor høj en grad.

HP's pressemeddelelse om denne beslutning leverer ikke mange detaljer.

Det nævnes for eksempel blot, at HP vil "spørge open source-community'et om hjælp til at definere projektets vilkår."

Fremskyndelse af åben udvikling

Projektets "driftsprincipper" inkluderer en fremskyndelse af den åbne udvikling til webOS samt oprettelse af en "gennemsigtig" governance-model for at undgå at fragmentere platformen.

Tiden vil vise, om open source-community'et vil tage imod HP's bidrag.

I pressemeddelelsen understreger selskabet, at webOS tilbyder udviklerne en enkel, integreret software-stack samt portabilitet på tværs af forskellige hardwarearkitekturer.

Enhedsproducenterne kan anvende den samme software - og model til applikations-udvikling - til en bred vifte af mobilprodukter.

Denne beslutning er som en benådning af mobilplatformen. WebOS blev oprindeligt udviklet af Palm, og da mobilstyresystemet blev præsenteret for verden i den første Palm Pre-smartphone midt på året 2009, blev det hyldet af de udviklere, der tog det til sig.

Det var muligt at skrive applikationer udelukkende i JavaScript, HTML og Cascading Style Sheets, som alle er velkendte teknologier for webudviklere.

Det var desuden designet til at kunne multitaske med funktioner til at minimere en række potentielle problemer, der kan opstå ved at køre flere mobilapplikationer samtidigt.

Brugergrænsefladen blev rost for at tilbyde en enkel, intuitiv brugeroplevelse.

Fik kolde fødder

Men Palm fik kolde fødder, da forbrugerne og udviklerne ikke ligefrem flokkedes til produkterne og platformen.

I april 2010 offentliggjorde HP, at selskabet ville købe Palm for 6,7 milliarder kroner med den hensigt at lancere et aggressivt fremstød ind i markedet for mobilprodukter og telefoner.

I sommer lancerede HP sin første tablet-pc med webOS, HP TouchPad, som fik blandede anmeldelser.

Kun 49 dage senere opgav daværende koncernchef Leo Apotheker produktet og HP's fremtid med webOS som en del af en kontroversiel organisatorisk omstrukturering. Ikke længe derefter opsagde HP's bestyrelse kontrakten med Apotheker, og bestyrelsesmedlem Meg Whitman blev udnævnt som ny koncernchef.

Hun lovede at genoverveje mobilstyresystemets skæbne.

I pressemeddelelsen i fredags udtaler Whitman, at webOS er den eneste platform, der er "designet fra grunden til at være mobil, forbundet med skyen og skalerbar." Det er hendes håb, at dette initiativ vil "slippe open source-community'ets kreativitet løs."

Læs også:

HP: Det er svært at beslutte webOS' fremtid

HP helt bimmelim: Sejler forvirret rundt i øst og vest

HP dropper TouchPad - milliarder ud med badevandet

Oversat af Thomas Bøndergaard




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Brother Nordic A/S
Import og engroshandel med kontormaskiner.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Parathed – Hvad gør din virksomhed, når I bliver ramt?

Cyberkriminalitet vokser som bekendt eksplosivt i takt med digitaliseringen i disse år og det kan være voldsomt dyrt at blive hacket. Potentielt kan det lægge jeres forretning helt ned, så I ikke kan rejse jer igen. Har jeres virksomhed styr på cybersikkerheden i en tid, der kalder på oprustning? Bliv inspireret til, hvad du som virksomhed kan gøre for at sikre virksomheden og medarbejdere, så I kan gå sikkert ind i fremtiden.

21. maj 2024 | Læs mere


Computerworld Summit 2024

Vi kigger ind i scenariet for fremtiden it-afdeling og hvordan virksomheden bedst muligt udnytter både nye og etablerede teknologier til at understøtte vækst og dermed sikre overlevelse i en konkurrencepræget verden.

23. maj 2024 | Læs mere


Den digitale trussel er konstant, kompleks og stadigt stigende - også i den offentlige sektor

I dagens Danmark har vi indrettet os sådan, at alt kommunikation mellem det offentlige og borgerne foregår på forskellige digitale platforme, hvilket gør både borgerne og de offentlige institutioner skrøbelige overfor cyberkriminalitet. Samtidig lyder det fra rapporter, at de offentliges it-systemer er støvede og fulde af teknisk gæld. Dette er en farlig cocktail for de offentlige institutioner, men en særdeles lækker drink for cyber-kriminelle.

28. maj 2024 | Læs mere