Artikel top billede

Ny IBM-opdagelse: Kan pakke 100 gange mere data

Et forskerhold hos IBM har fundet en ny metode til at pakke data på næsten ingen plads. IBM mener selv, at opdagelsen er et fundamentalt brud med Moores Lov.

Efter fem års arbejde er det lykkedes forskere fra IBM's udviklingsafdeling at reducere antallet af atomer, der skal til for skabe én bit data fra omkring en million til blot 12.

IBM-folkenes resultater kan over tid komme til at få ganske omfattende betydning for it-teknologien.

Den kan eksempelvis komme til at betyde, at lagerkapaciteten i storage-hardware som harddiske eller flash-hukommelse kan blive mange gange større end i dag.

IBM-forskerne vurderer, at det selv set gennem konservative briller kan blive muligt at gemme op til 150 terabyte på en harddisk, der i dag kan rumme en enkelt terabyte.

Ny magnetisk metode

I dag anvender de fleste storage-produkter såkaldte ferromagnetiske materialer, der får atomerne til at vende i samme retning-

IBM-forskerne har arbejdet med en anden type magnetisme, den såkaldte antiferromagnetisme, hvor atomerne drejer i modsat retning af hinanden.

Det har gjort det muligt at skabe en ny magnet-hukommelse-type.

"De basale koncepter bag magnetisk datastorage og transistorer har ikke rigtigt udviklet sig i de seneste 20 år," siger Andreas Heinrich, der har stået i spidsen for projektet, som hører under IBM Research.

Han mener, at der er tale om et opgør med Moores Lov, der beskriver det teknologiske udviklings-tempo i it-branchen.

"Moores Lov handler dybest set om gradvist at gøre komponenterne mindre og mindre, men uden at ændre de basale koncepter bag. Det ultimative endemål for Moores Lov er et enkelt atom. Og det her, at vi kommer ind i billedet," siger Andreas Heinrich.

Første ord

Det kræver 86 atomer at bygge én byte som for eksempel et bogstav eller et tal.- Det første ord, som forskerne sammensatte med den nye metode var 'T-H-I-N-K'

Det krævede fem bytes eller 400 magnetiserede atomer, hedder det.

Andreas Heinrich peger på, at IBM-holdets resultater er langt mere teoretiske end praktisk anvendelige på nuværende tidspunkt.

Resultatet beviser imidlertid, at det kan lade sig gøre at optimere storage-produkter ganske betragteligt - også ud over de teoretiske begrænsninger, som man ellers har regnet med.

"Der findes omkring en million atomer i hver bit i et magnetisk storage-element i en SSD-disk eller i en harddisk. Det giver jo en del spillerum," siger Andreas Heinrich.

Han vurderer, at det vil tage mellem fem og 10 år at færdigudvikle den nye IBM-metode til kommerciel brug.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Itm8 | IT Relation A/S
Outsourcing, hosting, decentral drift, servicedesk, konsulentydelser, salg og udleje af handelsvarer, udvikling af software.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Compliance og strategisk it-sikkerhed efter DORA

Finansielle koncerner har i snit 85 sikkerhedsløsninger i drift – men er i snit op til 100 dage om at opdage et igangværende cyberangreb. Ydermere viser øvelser, at det typisk tager 4-6 uger at rense og genetablere sikker drift af centrale systemer efter et stort angreb. Fokus for dagen vil derfor være på henholdsvis governance samt om, hvordan du som it-leder i den finansielle sektor skal kunne håndtere fremtidens cybertrusler og arbejde effektivt med sikkerhed på et strategisk niveau.

04. april 2024 | Læs mere


EA Excellence Day

Hvad er det, der gør it-arkitektens rolle så vigtig? Og hvad er det for udfordringer inden for områder som cloud, netværk og datacentre, som fylder hos nogle af landets bedste it-arkitekter lige nu? Det kan du her høre mere om og blive inspireret af på denne konference, hvor du også får lejlighed til at drøfte dette med ligesindede.

16. april 2024 | Læs mere


IAM - din genvej til højere sikkerhed uden uautoriseret adgang og datatab

På denne dag udforsker vi de nyeste strategier, værktøjer og bedste praksis inden for IAM, med det formål at styrke virksomheders sikkerhedsposition og effektiviteten af deres adgangsstyringssystemer og dermed minimere risikoen for uautoriseret adgang og datatab. Og hvordan man kommer fra at overbevise ledelsen til rent faktisk at implementere IAM?

18. april 2024 | Læs mere