Artikel top billede

Staten overvejer retssag mod CSC for Polsag-forlis

Staten overvejer retssag mod CSC i Polsag-skandale. Hemmelig rapport med flere hundrede sider med Polsags fejl og mangler kan blive det tunge skyts i sagen.

En hemmeligstemplet ekstern rapport om det droppede CSC-system Polsag er Statens vigtigste skyts i overvejelser om at stille leverandøren CSC til ansvar for op imod en halv milliard spildte kroner.

Det erfarer Computerworld.

Den flere hundrede sider lange rapport fra Globeteam, der indholder screenshots og detaljerede gennemgange af fejl og mangler i systemet, fik i februar Justitsminister Morten Bødskov (S) til at trække stikket på det kraftigt fordyrede og forsinkede it-system og kalde projektet "en skandale."

Det skete efter en anmodning fra ministeren til Folketingets finansudvalg om at tiltræde et forslag om at droppe systemet.

Den hemmelige rapport, der angiveligt allerede dengang blev omdelt til finansudvalget, kom i endnu flere politikeres hænder i forbindelse med et fortroligt samråd med Justitsminister Morten Bødskov den 23. februar.

Her blev den hemmelige rapport, der tilsyneladende indeholder så meget skyts mod CSC, at Justitsministeren kastede håndklædet i ringen, omdelt til politikerne i Folketingets Finansudvalg.

Finansudvalget indkaldte ministeren til samråd for at få ham til at "redegøre for de økonomiske konsekvenser af beslutningen om at afvikle politiets nye IT-system Polsag - herunder om nogen kan stilles til ansvar for statens tab."

Måske allerede i forhandlinger

Computerworld erfarer, at Staten muligvis allerede kan være i forhandlinger med CSC om et forlig i sagen.

Alternativt overvejer man angiveligt en retssag om egentlig erstatning fra CSC for det droppede system.

Det tunge skyts i en sådan sag vil være rapporten, som CSC angiveligt ikke kender indholdet af, og som af samme grund fortsat er hemmelig.

Angiveligt overvejer man fordele og ulemper ved et forlig frem for en egentlig retssag.

Her spiller styrken af kontrakterne med CSC ind. Manglende tiltro til kvaliteten af kontrakterne og udsigten til at tabe en pinlig retssag kan pege i retning af et forlig.

Uanset fremgangsmåden er det formentlig kun en del af den halve milliard kroner, som kan komme tilbage i statskassen.

Tung beslutning

Justitsminister Morten Bødskov kaldte det i begyndelsen af februar en " tung og alvorlig beslutning" da han offentliggjorde Polsags endeligt og fortsatte i en pressemeddelselse:

"Vi vil ikke kaste flere gode penge efter dårlige, og vi vil ikke spille hasard med politiets betjening af borgerne ved at rulle et system ud i dansk politi, som vi ikke tror på kommer til at virke i praksis".

Senere har parter i den offentlige debat, blandt andet it-ordfører Michael Aastrup-Jensen (V) udtrykt frygt for, at de næsten en halv milliard kroner staten har betalt til CSC bliver afskrevet som tab.

Det ser dog ud til at justitsministeren har tænkt sig at gøre alt hvad der er muligt for at få pengene hevet hjem fra CSC igen.

I et svar til it-ordfører Dennis Flydtkjær forud for mødet, om hvorvidt ministeren mener, at leverandøren af Polsag kan gøres økonmomisk ansvarlig, svarer Morten Bødskov:

"Hvis Finansudvalget tilslutter sig aktstykket, vil Rigspolitiet sammen med Kammeradvokaten indlede drøftelser med leverandøren CSC om samarbejdets ophør. Det siger sig selv, at målet med denne proces naturligvis er at opnå det bedst mulige resultat for staten."

Fotroligt af hensyn til Statens retsstilling

Hvad ministeren svarede Finansudvalget på det fortrolige møde er også hemmeligt. Men Finansudvalget har efterfølgende bedt ministeren overdrage udvalget sit talepapir fra dagen.

Justitsminister Morten Bødskov oplyser i en mail til Computerworld, at "både den rapport, der er lavet med tekniske vurderinger af POLSAG - og de vurderinger af sagen som helhed, jeg har fremlagt for Folketingets Finansudvalg, er fortrolige." 
 
"Oplysningerne er fortrolige af hensyn til statens stilling i forhandlingerne med CSC," skriver Morten Bødskov om sagen.

Det har ikke været muligt at få en kommentar fra CSC til Justitsministeriets overvejelserne om et forlig eller en retssag mod fimaet.

Læs også:

Overblik: Sådan kørte Polsag helt af sporet.

Minister: Derfor trækker vi stikket på Polsag.

Fra hot til skrot: Her er Polsags skandaleramte liv.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
KEYBALANCE A/S
Udvikling og salg af økonomisystemer samt CRM og MPS. Systemer til blandt andet maskinhandlere, vvs-branchen, vognmænd, låsesmede,handelsvirksomheder

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Compliance og strategisk it-sikkerhed efter DORA

Finansielle koncerner har i snit 85 sikkerhedsløsninger i drift – men er i snit op til 100 dage om at opdage et igangværende cyberangreb. Ydermere viser øvelser, at det typisk tager 4-6 uger at rense og genetablere sikker drift af centrale systemer efter et stort angreb. Fokus for dagen vil derfor være på henholdsvis governance samt om, hvordan du som it-leder i den finansielle sektor skal kunne håndtere fremtidens cybertrusler og arbejde effektivt med sikkerhed på et strategisk niveau.

04. april 2024 | Læs mere


EA Excellence Day

Hvad er det, der gør it-arkitektens rolle så vigtig? Og hvad er det for udfordringer inden for områder som cloud, netværk og datacentre, som fylder hos nogle af landets bedste it-arkitekter lige nu? Det kan du her høre mere om og blive inspireret af på denne konference, hvor du også får lejlighed til at drøfte dette med ligesindede.

16. april 2024 | Læs mere


IAM - din genvej til højere sikkerhed uden uautoriseret adgang og datatab

På denne dag udforsker vi de nyeste strategier, værktøjer og bedste praksis inden for IAM, med det formål at styrke virksomheders sikkerhedsposition og effektiviteten af deres adgangsstyringssystemer og dermed minimere risikoen for uautoriseret adgang og datatab. Og hvordan man kommer fra at overbevise ledelsen til rent faktisk at implementere IAM?

18. april 2024 | Læs mere