Artikel top billede

Dom: Android er en krænkelse af Oracles rettigheder

Googles brug af Java i Android krænker Oracles rettigheder, lyder amerikansk dom.

Computerworld News Service: En amerikansk jury har afgjort, at Google har brudt Oracles ophavsret til Java i Android, men har ikke kunnet komme til enighed om, hvorvidt krænkelsen falder inden for det ophavsretmæssige princip i amerikansk lov om "fair use" - rimelig anvendelse.

Juryens afgørelse er en delvis sejr for Oracle i retssagen mod Google, men Oracle bliver nødt til at vente - muligvis til en ny retssag - for at se, om Google kan drages til ansvar eller ej med henvisning til formuleringerne om rimelig anvendelse.

Googles advokat, Robert Van Nest, informerede straks dommeren om, at Google vil begære såkaldt mistrial - det vil sige, at sagen skal gå om.

Google vil her argumentere for, at det skal være den samme jury, der afgør både spørgsmålet om ophavsretskrænkelse og spørgsmålet om fair use.

Dommeren bad begge parter om at indlevere hver deres kortfattede redegørelse med hensyn til dette anliggende.

Kan Java overhovedet beskyttes?

Efter afgørelsen mandag gik domsforhandlingen over til patentfasen i sagen, hvor Oracle som sagsøger kom med sin indledende fremlæggelse.

Domsforhandlingen foregår i tre dele, der hver for sig omhandler ophavsret, patenter og eventuel erstatning til Oracle.

Men selvom patentfasen nu er i gang, er ophavsretsfasen langt fra overstået. Udover det uafklarede spørgsmål om fair use skal dommer i sagen, William Alsup, stadig afgøre, om Oracles Java API overhovedet kan beskyttes ophavsretligt under amerikansk lov.

Historisk set er API'er ikke blevet betragtet som beskyttede af ophavsret. Men Oracle argumenterer for, at "strukturen, sekvensen og organiseringen" af de 166 API-pakker i Java er tilstrækkelig kompleks til at udgøre en kreativ frembringelse, der har krav på ophavsretligt beskyttelse.

Google havde indtil sidst på dagen mandag til at indlevere sin argumentation om anliggendet.

Dommeren har ikke oplyst, hvornår han vil træffe afgørelse, i spørgsmålet om disse API'er er beskyttet af ophavsret, men flere iagttagere regner med, at det vil ske, i hvert fald før erstatningsfasen indledes om to uger.

"Vi påskønner juryens indsats og ved, at fair use og ophavsretsbrud er to sider af samme mønt," skriver Google i en udtalelse via e-mail. "Sagens kerne er, om API'erne her kan ophavsretsbeskyttes, og det er op til domstolen at afgøre. Vi forventer, at sagen i forhold til dette spørgsmål og Oracles andre påstande falder ud til vores fordel."

Oracle takkede juryen for dens afgørelse.

"Det overvældende bevismateriale dokumenterer, at Google vidste, at der var behov for en licens, og at dets uautoriserede gren af Java i Android har ødelagt Javas princip med, at koden skrives en gang for alle og derefter skal kunne køres hvor som helst," sagde Oracle.

Oversat af Thomas Bøndergaard




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
KEYBALANCE A/S
Udvikling og salg af økonomisystemer samt CRM og MPS. Systemer til blandt andet maskinhandlere, vvs-branchen, vognmænd, låsesmede,handelsvirksomheder

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Parathed – Hvad gør din virksomhed, når I bliver ramt?

Cyberkriminalitet vokser som bekendt eksplosivt i takt med digitaliseringen i disse år og det kan være voldsomt dyrt at blive hacket. Potentielt kan det lægge jeres forretning helt ned, så I ikke kan rejse jer igen. Har jeres virksomhed styr på cybersikkerheden i en tid, der kalder på oprustning? Bliv inspireret til, hvad du som virksomhed kan gøre for at sikre virksomheden og medarbejdere, så I kan gå sikkert ind i fremtiden.

21. maj 2024 | Læs mere


Computerworld Summit 2024

Vi kigger ind i scenariet for fremtiden it-afdeling og hvordan virksomheden bedst muligt udnytter både nye og etablerede teknologier til at understøtte vækst og dermed sikre overlevelse i en konkurrencepræget verden.

23. maj 2024 | Læs mere


Den digitale trussel er konstant, kompleks og stadigt stigende - også i den offentlige sektor

I dagens Danmark har vi indrettet os sådan, at alt kommunikation mellem det offentlige og borgerne foregår på forskellige digitale platforme, hvilket gør både borgerne og de offentlige institutioner skrøbelige overfor cyberkriminalitet. Samtidig lyder det fra rapporter, at de offentliges it-systemer er støvede og fulde af teknisk gæld. Dette er en farlig cocktail for de offentlige institutioner, men en særdeles lækker drink for cyber-kriminelle.

28. maj 2024 | Læs mere