Artikel top billede

Nu kommer Ubuntu til smartphones - se det her

Den kommende udgave af Ubuntu til smartphones vil kunne køre på en række enheder og kommer med flere interessante funktioner.

Læs også:

Disse hardware-nyheder kan du glæde dig til i 2013

Computerworld News Service: Canonical er på vej med en udgave af Ubuntu til smartphones.

Selskabet har til hensigt at markedsføre styresystemet til smartphones overfor telefonproducenterne og mobilselskaberne som et alternativ til Android.

Ingen teleselskaber eller telefonproducenter har endnu offentliggjort planer om at lancere en Ubuntu-telefon.

Man kan dog godt regne med, at de første Ubuntu-smartphones kommer på markedet sidst i 2013 eller først i 2014, udtaler Canonicals stifter, Mark Shuttleworth, ved en pressekonference, hvor han introducerede det nye mobilstyresystem.

Canonical har før porteret Ubuntu til andet end pc'er og servere. For et år siden lancerede selskabet en udgave ved navn Ubuntu TV, der kan køre på internetfjernsyn, såkaldte smart-tv.

Canonical estimerer, at Ubuntu allerede kører på over 20 millioner desktop-pc'er, og både Asus, Dell, Hewlett-Packard og Lenovo sælger da også computere med Ubuntu præinstalleret.

Med smartphone-udgaven tilbyder Canonical nu ét enkelt styresystem til stort set alle digitale medie-apparater i hjemmet.

Skal være bedre end Android

Ligesom det enormt populære Android er også denne udgave af Ubuntu baseret på open source-styresystemet Linux.

Til forskel fra Android er Ubuntu dog ikke afhængig af Java Virtual Machine, hvilket ifølge Canonical vil øge ydeevnen på smartphones med Ubuntu i forhold til smartphones med Android.

Selskabet fremhæver også Androids problem med fragmentering, hvor de forskellige hardwareproducenter tilbyder hver deres tilpassede udgaver af styresystemet.

Canonical lover at vedligeholde kodebasen til mange forskellige mobilplatforme.

Sådan ser styresystemet ud

Styresystemets design er nyskabende  i og med at hvert hjørne af berøringsskærmen kan bruges til at navigere i systemet.

Svirper man for eksempel tommelfingeren ind over skærmen fra venstre side, får man vist sine apps. Svirper man nedad fra toppen af skærmen, får man søgningsfunktionen frem.

Ubuntu til smartphones vil på udvalgt hardware også gøre det muligt at tilslutte en ekstern skærm i fuld størrelse, så man potentielt kan bruge sin smartphone som desktop-pc.

Styresystemet er kompatibelt med mange Android board support packages (BSP'er), hvilket er samlinger af konfigurations-indstillinger til telefonhardware.

Dermed vil Ubuntu til smartphones være klar til at køre på mange eksisterende chipsæt, der på nuværende tidspunkt kører Android. Det vil endda fungere på både x86- og ARM-baserede processorer.

Video: Sådan fungerer Ubuntu på smartphonen

Oversat af Thomas Bøndergaard

Læs også:

Disse hardware-nyheder kan du glæde dig til i 2013




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
TIETOEVRY DENMARK A/S
Udvikler, sælger og implementerer software til ESDH, CRM og portaler. Fokus på detailhandel, bygge- og anlæg, energi og finans.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Parathed – Hvad gør din virksomhed, når I bliver ramt?

Cyberkriminalitet vokser som bekendt eksplosivt i takt med digitaliseringen i disse år og det kan være voldsomt dyrt at blive hacket. Potentielt kan det lægge jeres forretning helt ned, så I ikke kan rejse jer igen. Har jeres virksomhed styr på cybersikkerheden i en tid, der kalder på oprustning? Bliv inspireret til, hvad du som virksomhed kan gøre for at sikre virksomheden og medarbejdere, så I kan gå sikkert ind i fremtiden.

21. maj 2024 | Læs mere


Computerworld Summit 2024

Vi kigger ind i scenariet for fremtiden it-afdeling og hvordan virksomheden bedst muligt udnytter både nye og etablerede teknologier til at understøtte vækst og dermed sikre overlevelse i en konkurrencepræget verden.

23. maj 2024 | Læs mere


Den digitale trussel er konstant, kompleks og stadigt stigende - også i den offentlige sektor

I dagens Danmark har vi indrettet os sådan, at alt kommunikation mellem det offentlige og borgerne foregår på forskellige digitale platforme, hvilket gør både borgerne og de offentlige institutioner skrøbelige overfor cyberkriminalitet. Samtidig lyder det fra rapporter, at de offentliges it-systemer er støvede og fulde af teknisk gæld. Dette er en farlig cocktail for de offentlige institutioner, men en særdeles lækker drink for cyber-kriminelle.

28. maj 2024 | Læs mere