Artikel top billede

TDC til it-mand: Din fastnettelefon koster 83.615 kr

En sag om internetdækning til udkantsområde udløste et TDC-tilbud på fastnettelefon til 83.615 kroner til tidligere it-direktør. Men noget er misforstået, påpeger TDC og styrelse.

Finn Støy, der er tidligere direktør for it-forum Midtjylland, kæmper med TDC for at få en ordentlig internetadgang til en ifølge ham rimelig pris.

I dag arbejder Finn Støy som selvstændig it-konsulent.

Han driver også en skovejendom ved Limfjorden, hvor han "har meget store problemer med at få internetadgang".

"Bredbåndsadgang kan jeg slet ikke få. Og TDC vil ikke opfylde sin forsyningspligt og levere en fastnet telefon - som kunne give en helt basal 2 MB internetforbindelse," oplyser Finn Støy til Computerworld.

Dog er Finn Støy blevet tilbudt en fastnetforbindelse på den dyre side af 80.000 kroner.

En fjern drøm

"Jeg bad TDC om et skriftligt tilbud - og de tilbød at levere en fastnettelefon for godt 83.000 danske kroner - altså helt uinteressant," forklarer han.

"Så for mig er bredbånd en fjern drøm - jeg håber blot på at kunne få almindelig internet på min ejendom - som man fik i byområderne for næsten 20 år siden," fortsætter Finn Støy.

Selvom regeringen i forrige uge meldte en strategi ud for bredbånd til alle i 2020, så synes den tidligere it-direktør, at hans situation viser, at der er behov for, at der skal ske noget meget hurtigere.

"Jeg driver en skovejendom ved Limfjorden, hvor vi foruden skovdrift udlejer beboelsen som "ødegård" til ferieophold og lignende. Interessen for ophold på ødegården er meget stor, og vi er belagt i alle weekender og ferier i hele sommerhalvåret. Men internet-adgang er blevet et absolut "must," når du i dag udlejer en feriebolig," forklarer Finn Støy.

Han har tidligere klaret sig via Skyline i en kort periode, men så gik Skyline konkurs.

"Jeg kontaktede TDC og EnergiMidt /Waoo, men ingen af dem kunne levere internet på adressen uden en astronomisk oprettelsesafgift," forklarer Finn Støy om kampen om at få bredbånd.

Han tjekkede rækken af mobil og GSM-baserede internet-leverandører, men ingen af dem vil levere en internet-forbindelse til flatrate og ingen dækker med 3G, oplyser han.

"Da jeg ikke har andet valg,bestilte jeg i sommeren 2012 en mobil internet-forbindelse fra Net-1. Forbindelsen er langsom - ca 1,5 mb i download - men fungerer dog. Hos Net-1 betaler man 299 kroner om måneden for et forbrug op til 10 GB per måned."

"Men vore gæster er jo nu begyndt at bruge de mange streaming-tjenester som for eksempel Netflix, YouSee Bio og så videre, og så løber forbruget helt løbsk, selv om download går meget langsomt. Vi har målt at en almindelig spillefilm giver et forbrug på mere end to GB."

"Så jeg skal have fundet en anden løsning," understreger Finn Støy.

Sådan ville TDC komme rundt om forsyningspligt

En god bekendt til Finn Støy fortalte ham, at han i første omgang havde kontaktet TDC forkert ved at spørge til bredbånd.

"TDC har forsyningspligt på fastnettelefoni - og jeg skulle blot bestille en fastnet telefon - som samtidig automatisk giver mig mulighed for en internetforbindelse på mindst 2 MB - til fast pris."

"Forsyningspligten betyder, at TDC skal levere en fastnettelefon til knap 1.000 kr på alle adresser i Danmark. Jeg tjekkede internettet, og det blev jeg bekræftet i på Erhvervsstyrelsens hjemmeside," oplyser han til Computerworld.

Øde beliggende

Han kontaktede derefter TDC - men de oplyste ham om - "at ejendommen var meget øde beliggende - og det ville være dyrt at etablere en fastnetforbindelse".

"TDC ville derfor leve op til sin forsyningspligt ved at levere en mobiltelefon med SIM-kort - som ville kunne give en klar-tone på adressen," forklarer Finn Støy, der fandt den løsning uacceptabel i forhold til forpligtelsen om forsyningspligt.

"Jeg kontaktede en embedsmand, som er Erhvervsstyrelsens kontaktperson vedrørende forsyningspligt, og han oplyste, at dette ikke er ok i henhold til forsyningspligten. Han opfordrede mig til at få et skriftligt tilbud fra TDC," forklarer Finn Støy.

Tilbuddet fra TDC kom så. Regningen ville blandt andet bestå af gravearbejde for omkring 80.000 kroner og hele regningen vil ende på i omegnen af 83.000 kroner.

Prisen er så høj, at den er helt uinteressant for Finn Støy.

"Dette tilbud har jeg sendt til Erhvervsstyrelsen - og så holder de sikkert møder om det - men jeg står stadig på herrens mark," forklarer han om sin situation lige nu.

Via arbejdet med skovejendommen trækker Finn Støy turister til området - der giver lokal beskæftigelse. Et lokalt hjemmeservicefirma har nogle timers ugentlig rengøring. Den lokale vognmand holder vejene til ejendommen i stand - og de lokale håndværkere står for modernisering af ejendommen, oplyser Finn Støy.

Internet er afgørende

"Men internet er en helt afgørende forudsætning for at kunne drive denne slags forretning i dag - også i såkaldt udkantsdanmark - og derfor skal der ske noget - og det nu," mener Finn Støy.

Finn Støy mener, at regeringen skal kræve af TDC, at selskabet "lever op til sin forsyningspligt på helt basal internet - det vil sige op til 2MB til standardpris" fra i dag af.

Samtidig bør regeringen kræve af mobiludbyderne, at de tilbyder mobil internet baseret på GSM til flatrate - "så det bliver reelt anvendeligt". Også fra i dag.

"For køreplanen om reel bredbånd på alle adresser i 2020 - skal speedes væsentlig op - gennem at regeringen stiller krav til alle, som har licens til teledrift i Danmark," mener Finn Støy.

Men Finn Støy har misforstået reglerne mener TDC og Erhvervsstyrelsen.

Direktør fastholder problematik

Specialkonsulent Tore Christensen fra Erhvervsstyrelsen har sendt nedenstående skriftlige svar til Computerworld, som svar på it-direktøren og TDC's kommentarer til sagen.

"TDC er som forsyningspligtudbyder er forpligtet til at oprette en taletelefonitjeneste til samme pris, uanset hvor i landet man bor."

"TDC kan opfylde forsyningspligten på en taletelefonitjeneste ved at levere en mobiltelefontjeneste til samme pris," forklarer embedsmanden.

"Det er ikke et krav, at taletelefonitjenesten skal kunne understøtte internetforbindelse på 2 Mbit/s," slår han fast.

Endelig peger han på, at regeringens i marts 2013 kom med et udspil med 22 initiativer om bedre bredbånd og mobildækning i hele Danmark.

"Mere konkret er målet, at alle husstande og virksomheder skal kunne få adgang til 100 Mbit/s download og 30 Mbit/s upload senest i 2020."

"Regeringen har allerede i 2012 gennemført den såkaldte 800 MHz-auktion, som vil give 207 postnumre med dårlig bredbåndsdækning adgang til mobilt bredbånd med oplevede hastigheder på 10 Mbit/s."

"Auktionen får fuld effekt med udgangen af 2015," oplyser embedsmanden.

Direktør: Fortsat et problem
Konfronteret med TDC og Erhvervsstyrelsens kommentarer har Finn Støy sendt følgende opfølgende citater, hvor han gør klart, at han fortsat mener, der er et problem.

"TDC og Erhvervsstyrelsen er åbenbart nu blevet enige om, at forsyningspligten på fastnettelefoner, og dermed basale internetforbindelser, er lagt i graven. Selv om Erhvervsstyrelsen i februar havde en anden opfattelse, så er det positivt med en afklaring."

"Men det gør det jo blot endnu mere påtrængende, at der findes en løsning på bredbåndsdækning af tyndt befolkede områder," udtaler han.

Han mener tidsplanen er uholdbar.

"Det er helt uholdbart, at regeringen stiller en løsning i udsigt i 2020 - altså om 7 år," forklarer han.

"Regeringen bør sikre sig nu - at disse områder straks får adgang til mobilbaserede (3G/4G) løsninger til rimelige priser. Da det er de eneste internetforbindelser i disse områder, så er det helt afgørende, at prisen baseres på en flat-rate model," lyder det fra ham.

Se TDC's svar til Finn Støy: TDC: Utilfreds kunde blander tingene sammen.

Læs Erhvervsstyrelsens reaktion: Derfor har utilfreds TDC-kunde ikke krav på fastnet.

Her er TDC's tilbud på 83.615 kroner

Af en mail, som Computerworld har læst, fremgår det, at et tilbud fra TDC dateret til den 1.marst 2013 til Finn Støy ser således ud:

--
Ved bestilling af TDC Fastnettelefoni, ser tilbuddet således ud:

Projektering 793,75.

Graveomkostninger 80.575,00.

Materialer 601,25.

Oprettelse af TDC Fastnet 950,00.

Startgebyr 495,00.

Kapstik 200,00.

I alt inkl. moms 83.615,00.

Se TDC's svar til Finn Støy: TDC: Utilfreds kunde blander tingene sammen.

Læs Erhvervsstyrelsens reaktion: Derfor har utilfreds TDC-kunde ikke krav på fastnet.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Advania Danmark A/S
Hardware, licenser, konsulentydelser

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Compliance og strategisk it-sikkerhed efter DORA

Finansielle koncerner har i snit 85 sikkerhedsløsninger i drift – men er i snit op til 100 dage om at opdage et igangværende cyberangreb. Ydermere viser øvelser, at det typisk tager 4-6 uger at rense og genetablere sikker drift af centrale systemer efter et stort angreb. Fokus for dagen vil derfor være på henholdsvis governance samt om, hvordan du som it-leder i den finansielle sektor skal kunne håndtere fremtidens cybertrusler og arbejde effektivt med sikkerhed på et strategisk niveau.

04. april 2024 | Læs mere


EA Excellence Day

Hvad er det, der gør it-arkitektens rolle så vigtig? Og hvad er det for udfordringer inden for områder som cloud, netværk og datacentre, som fylder hos nogle af landets bedste it-arkitekter lige nu? Det kan du her høre mere om og blive inspireret af på denne konference, hvor du også får lejlighed til at drøfte dette med ligesindede.

16. april 2024 | Læs mere


IAM - din genvej til højere sikkerhed uden uautoriseret adgang og datatab

På denne dag udforsker vi de nyeste strategier, værktøjer og bedste praksis inden for IAM, med det formål at styrke virksomheders sikkerhedsposition og effektiviteten af deres adgangsstyringssystemer og dermed minimere risikoen for uautoriseret adgang og datatab. Og hvordan man kommer fra at overbevise ledelsen til rent faktisk at implementere IAM?

18. april 2024 | Læs mere