Her er Danmarks fem bedste CIO’er lige nu:Se de fem nominerede til prisen som Årets CIO 2024

Artikel top billede

(Foto: Datatilsynet/PR)

Datatilsynet med løftet pegefinger til myndigheder efter AI-sløs: Få styr på det

Flere offentlige myndigheder får nu en opsang fra Datatilsynet, efter de ikke har lavet de fornødne analyser, førend de har lanceret løsninger, der er baseret på kunstig intelligens.

Flere offentlige myndigheder i Danmark bruger kunstig intelligens til at løse opgaver.

Men det er ikke dem alle, der har styr på de lovpligtige konsekvensanalyser.

Og det får nu Datatilsynet til at give myndighederne en opsang.

Det skriver Berlingske.

Ifølge mediet har hverken Skattestyrelsen eller Arbejdstilsynet lavet konsekvensanalyserne, der altså er lovpligtige, i forbindelse med myndighedernes AI-løsninger.

På den anden side har myndigheder som Fødevarestyrelsen og Erhvervsstyrelsen først igangsat de omtalte analyser, efter de AI-baserede løsninger blev lanceret.

Derfor har tilsynet nu bedt de berørte myndigheder om at adressere de omtalte analyser.

"AI-løsningerne kan for eksempel komme til at tillægge nogle ulovlige eller forkerte kriterier vægt, og det kan i sidste ende føre til, at en borger bliver udsat for diskrimination, hvis man ikke er opmærksom på, at der er en problemstilling for risiko for bias, som skal adresseres," forklarer Makar Holst-Andersen, der er enhedschef for teknologi og innovation i Datatilsynet, til mediet.

Samtidig gøres det dog klart, at Datatilsynet endnu ikke gjort fund hos offentlige myndigheders brug af kunstig intelligens, der giver grund til bekymring.