Artikel top billede

It-selskabernes effektive politiske våben

ComputerViews: EU lader sig velvilligt gelejde rundt i manegen af it-selskaber, der vil have ram på deres konkurrenter, så de kan blive kaliffer i stedet for kaliffen.

ComputerViews: I krig gælder alle kneb, og EU lader sig velvilligt inddrage i de store it-virksomheders indædte kamp med hinanden om markedsandele og milliarder af euro.

De store it-selskaber har nemlig for alvor fået øjnene op for, at det magtfulde EU-apparat kan anvendes som våben i deres evindelige kamp med rivalerne om de eftertragtede markedsandele.

Det er nemlig en meget omfattende, langvarig og bekostelig affære at fravriste markedsandele fra konkurrenterne ved at udfordre dem ude i markedet - altså på pris, service, brand, funktionalitet, tilgængelighed og de andre nok så velkendte parametre.

I kampen, der ofte udkæmpes på mange fronter og med mange metoder, er det oplagt for virksomhederne også at trække konkurrenterne ind i EU-arenaen, hvor der er en oplagt mulighed for, at rivalernes vinger for alvor og meget effektivt kan blive stækket via lov-indgreb og domfældelse.

Det er giganternes kamp, hvor kun de største virksomheder har mulighed for blande sig.

Det skyldes dels, at der kun er chance for at få EU tændt på en sag, hvis der er tale om en markedsdominerende spiller, dels at det koster mange penge at engagere det juridiske hold, der skal til for at udarbejde de rapporter og undersøgelser, som afleveres til EU i en klagesag, der desuden ofte tager flere år at få kørt til ende.

Til gengæld kan gevinsten være stor og markeds-forandrende, hvilket de mange store EU-sager, der bygger på klager fra konkurrenter, viser.

Nogle eksempler

Det måske mest velkendte eksempel er EU-sagerne mod Microsoft.

Selskabet blev allerede i 2004 idømt en dengang rekordstor milliardbøde af EU og beordret til at lancere en Windows-version uden Media Player.

Milliardbøden var en direkte udløber af en række klager til EU over Microsoft fra selskabets konkurrenter med Novell og Sun i spidsen.

Ny sag - og stræben efter retfærdighed

EU er nu på vej med en ny sag mod Microsoft - denne gang omhandlende selskabets bundling af browseren Internet Explorer i Windows-styresystemet.

Klageren er den norske browser-producent Opera, der har en markedsandel på 0,7 procent - altså omkring en hundredel af Microsofts.

EU vil også kigge nærmere på interoperatibilitets-problemer med Windows server-produkter og Microsofts .Net-software.

Her er klageren sammenslutnigen ECIS (European Committee for Interoperable Systems), der tæller blandt andre IBM, Sun, Oracle, Red Hat og Opera. Også andre konstallationer af store it-selskaber har klaget til EU over selskabet.

Selv har Microsoft klaget over Googles køb af netannonce-firmaet DoubleClick.

Også verdens største chipproducent, Intel, er kommet i EU's søgelys efter klage fra ærkerivalen AMD. De to selskaber har i årevis presset hinanden voldsomt på pris på det voldsomt turbulente chipmarked.

Også IBM kan stå overfor en mulig EU-sag om markedsdominans og grove markedsmetoder. Det gælder selskabets position på markedet for mainframes, som den amerikanske konkurrent T3 Technologies er utilfreds med.

Og tidligere har en mindre mainframe-producent, Platform Solutions, klaget til EU over IBM. Denne klage blev dog trukket tilbage, da IBM købte selskabet.

Også Qualcomm er blevet undersøgt af EU efter klage fra en række konkurrenter, der talte Nokia, Ericsson, Texas Instruments, Broadcom, NEC og Matsushita.

Kalif i stedet for kaliffen

Der er altså tale om nogle de største it- og tele-firmaer i verden. I omfang, indflydelse og økonomi er de så store, at ingen europæiske lande er store nok til alene at kunne tøjle dem. Det er alene EU.

Dybest set bygger ethvert demokratisk politisk system på en stræben efter retfærdighed.

Denne stræben er grundlaget for alle love, beslutninger og debatter og også fundamentet under EU's sager mod de store selskaber: EU vil have et retfærdigt marked, hvor ingen dominerende spiller bruger den overlegne muskelkraft til at tryne andre.

Denne higen efter retfærdighed er nem at udnytte for de velpolstrerede og dybt professionelle selskaber, der imidlertid slet ikke deler denne stræben.

Selskaberne vil nemlig ikke retfærdighed. De vil vinde. Og selv være kalif i stedet for kaliffen.

Det er en velkendt sag, at EU-systemet i stor udstrækning er bygget op omkring et lobbyist-system, hvor professionaliseringen af de personlige konktakter og den personlige påvirkning af politikere og embedsmænd er helt central.

Det er da også noget, som adskillige it-selskaber benytter sig af.

Og det er noget, der snildt kan svare sig.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
KEYBALANCE A/S
Udvikling og salg af økonomisystemer samt CRM og MPS. Systemer til blandt andet maskinhandlere, vvs-branchen, vognmænd, låsesmede,handelsvirksomheder

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Compliance og strategisk it-sikkerhed efter DORA

Finansielle koncerner har i snit 85 sikkerhedsløsninger i drift – men er i snit op til 100 dage om at opdage et igangværende cyberangreb. Ydermere viser øvelser, at det typisk tager 4-6 uger at rense og genetablere sikker drift af centrale systemer efter et stort angreb. Fokus for dagen vil derfor være på henholdsvis governance samt om, hvordan du som it-leder i den finansielle sektor skal kunne håndtere fremtidens cybertrusler og arbejde effektivt med sikkerhed på et strategisk niveau.

04. april 2024 | Læs mere


EA Excellence Day

Hvad er det, der gør it-arkitektens rolle så vigtig? Og hvad er det for udfordringer inden for områder som cloud, netværk og datacentre, som fylder hos nogle af landets bedste it-arkitekter lige nu? Det kan du her høre mere om og blive inspireret af på denne konference, hvor du også får lejlighed til at drøfte dette med ligesindede.

16. april 2024 | Læs mere


IAM - din genvej til højere sikkerhed uden uautoriseret adgang og datatab

På denne dag udforsker vi de nyeste strategier, værktøjer og bedste praksis inden for IAM, med det formål at styrke virksomheders sikkerhedsposition og effektiviteten af deres adgangsstyringssystemer og dermed minimere risikoen for uautoriseret adgang og datatab. Og hvordan man kommer fra at overbevise ledelsen til rent faktisk at implementere IAM?

18. april 2024 | Læs mere