Artikel top billede

Ombudsmand kritiserer EU's gigant-bøde til Intel

EU's særlige ombudsmand kritiserer unionen i sagen mod Intel, der tidligere på året blev idømt en milliard-bøde for at have misbrugt sin dominerende position på chip-markedet.

EU's ombudsmand giver nu en næse til EU's regulerings-myndigheder, der tidligere på året tildelte Intel en gigant-bøde for misbrug af selskabets dominerende position.

Kritikken går på, at EU har undladt at indsamle beviser fra et vidne under efterforskningen af sagen, skriver Wall Street Journal.

Bøden fra EU, der blev tildelt Intel i maj, lyder på otte milliarder kroner. Sagen drejer sig om, at Intel ifølge Europa-Kommissionen har misbrugt sin dominerende position på markedet ved at give rabatter rabat til virksomheder, som så helt bort fra konkurrerende chips.

Få timer efter, at det californiske selskab med over 80.000 ansatte blev idømt den enorme bøde, svarede man igen fra hovedsædet i Santa Clara med administrerende direktør Paul Otellini som afsender.

"Intel tager skarpt afstand fra denne beslutning. Vi mener, at beslutningen er forkert og ignorerer eksistensen af et mikroprocessor-marked præget af høj konkurrence - karakteriseret af konstant innovation, forbedret ydeevne i produkterne og lavere priser. Der har absolut ingen skade været for forbrugerne. Intel vil appelere," lød det dengang fra Paul Otellini.

Hvorfor valgte Dell Intel?

Ombudmanden P. Nikiforos Diamandouros har ikke mulighed for at ændre dommen mod Intel, men kritikken vækker opsigt, da ombudsmands-funktionen er et at de få uafhængige organer, der tjekker EU's domme.

Rapporten fra ombudsmanden kommer efter en klage fra Intel, der blev indgivet tidligere på sommeren. Wall Street Journal har set nærmere på den endnu ikke offentliggjorte rapport og skriver, at Diamandouros i rapporten skriver, at EU-Kommissionen burde have medtaget informationer fra et møde med en Dell-chef i august 2006.

I rapporten står, at Dell-chefen forklarede EU, at selskabet anså konkurrenten AMD's produkter som ringe i forhold til Intels.

I følge Wall Street Journal kan det være et bevis for, at Dell valgte Intel af tekniske grunde og ikke af andre grunde - sådan som dommen mod Intel antyder.

En EU-talsperson afviser at kommentere rapporten over for Wall Street Journal, og heller ikke Dell, Intel eller AMD ønsker at udtale sig på nuværende tidspunkt.

Tal fra analysehuset IDC viser, at Intel i 2008 solgte 107,9 millioner processorer på verdensplan til stationære computere og 121,8 millioner til bærbare. AMD's salgstal lød på blot 37 millioner for de stationære og 19,6 millioner til de bærbare.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Despec Denmark A/S
Distributør af forbrugsstoffer, printere, it-tilbehør, mobility-tilbehør, ergonomiske produkter, kontor-maskiner og -tilbehør.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Datadrevet forretning: Skab enestående kundeoplevelser med viden og data i centrum

Data står i centrum, når du skal styrke kundeoplevelsen – eller det burde det i hvert fald gøre. På denne konference vil du møde eksperter indenfor CX og komme i dybden med, hvordan du sætter data, transparens og viden til at arbejde for dig i din Customer Experience-strategi.

07. maj 2024 | Læs mere


Kunstig Intelligens (AI) Masterclass - fra futuristisk idé til uundværlig ressource

Velkommen til en Masterclass om kunstig Intelligens (AI) og den transformative kraft, som kan tage din organisation og karriere til næste niveau. AI er gået fra at være en futuristisk idé til at blive en uundværlig ressource for virksomheder over hele verden og har allerede sat sit præg på den måde, som vi arbejder på, træffer beslutninger og kommunikerer med vores kunder.

07. maj 2024 | Læs mere


Parathed – Hvad gør din virksomhed, når I bliver ramt?

Cyberkriminalitet vokser som bekendt eksplosivt i takt med digitaliseringen i disse år og det kan være voldsomt dyrt at blive hacket. Potentielt kan det lægge jeres forretning helt ned, så I ikke kan rejse jer igen. Har jeres virksomhed styr på cybersikkerheden i en tid, der kalder på oprustning? Bliv inspireret til, hvad du som virksomhed kan gøre for at sikre virksomheden og medarbejdere, så I kan gå sikkert ind i fremtiden.

21. maj 2024 | Læs mere