Artikel top billede

Hvem skal tage sig af mainframe-applikationerne?

Næsten tre fjerdedele af de store virksomheder er bekymrede over, hvordan de skal kunne tage sig af deres mainframe-applikationer i fremtiden.

Computerworld News Service: Ifølge en ny undersøgelse er 72 procent af alle finansielle institutioner bekymrede eller meget bekymrede om, hvordan deres mainframe-applikationer vil blive håndteret om nogle år.

Virksomhederne svarer, at den megen opmærksomhed på cloud computing og SaaS betyder, at de ikke vil være i stand til at fastholde ansatte med de nødvendige kompetencer til at vedligeholde legacy-udstyr såsom IBM Mainframe eller AS/400.

Undersøgelsen er således på linje med en lignende rapport bestilt af CA, som viser, at 83 procent af respondenterne i Storbritannien er bekymrede over knapheden på mainframe-kompetencer i arbejdsstyrken.

Phil Jones, der er teknologichef hos systemleverandøren Shoden, som bestilte den aktuelle undersøgelse, mener, at det er et tabuemne i mange organisationer.

"Mange af de folk, der arbejder med mainframes har været ansat i nogle år og er ved at blive ældre. Virksomhederne er nødt til at finde ud af, hvad de vil gøre, når de folk går på pension, og de er nødt til at begynde på planlægningen allerede nu," siger han.

"Det er et problem, som uafværgeligt vil ramme dem - måske ikke i morgen, næste måned eller endda næste år, men problemet kommer," tilføjer han.

"Unge mennesker på vej ind i branchen i dag ser ikke på mainframes som en fremtidssikret teknologi. De ser på cloud computing eller web 2.0 som eftertragtede arbejdsområder. Organisationerne er nødt til at tænke grundigt over, hvem der skal arbejde på deres legacy-udstyr."

Kræver grundig planlægning

Han kommer dog med et par forslag.

"Virksomhederne kan køre en slags 'zig-zag'-ordning, hvor nye it-ansatte arbejder på mainframes, før de går videre for at arbejde med noget andet. Eller virksomhederne kan prøve at lokke tidligere ansatte tilbage, på samme måde som år 2000-problemet betød, at gamle Cobol-programmører pludselig stod i meget høj kurs."

En del af problemet, som mange organisationer står med, er, at de ikke ved, hvad alle deres legacy-applikationer gør, og hvor mange af dem, der er absolut nødvendige.

Jones mener, at virksomhederne bør begynde at kæmme systemerne igennem og finde ud af, hvad der ikke kan undværes. Han indrømmer dog, at mange it-afdelinger er blevet ramt af nedskæringer både i bemandingen og budgettet, hvilket har gjort langtidsplanlægning svært.

Jones mener dog også, at det vil være oplagt for nogle organisationer at flytte op i skyen, men det kræver jo også en del planlægning.

"Man er nødt til at overveje, at hvis man ikke behøvede et datacenter, hvor stor bemanding ville der så være behov for? De tilbageværende ansattes jobfunktioner ville være anderledes, så man ville være nødt til fuldstændigt at omtænke bemandingen."

I undersøgelsen spurgte man 100 ledende it-beslutningstagere i slutbruger-virksomheder i brancher såsom finanssektoren, produktion, detailhandel, distribution, transport og forsyning.

Oversat af Thomas Bøndergaard




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
TIETOEVRY DENMARK A/S
Udvikler, sælger og implementerer software til ESDH, CRM og portaler. Fokus på detailhandel, bygge- og anlæg, energi og finans.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Parathed – Hvad gør din virksomhed, når I bliver ramt?

Cyberkriminalitet vokser som bekendt eksplosivt i takt med digitaliseringen i disse år og det kan være voldsomt dyrt at blive hacket. Potentielt kan det lægge jeres forretning helt ned, så I ikke kan rejse jer igen. Har jeres virksomhed styr på cybersikkerheden i en tid, der kalder på oprustning? Bliv inspireret til, hvad du som virksomhed kan gøre for at sikre virksomheden og medarbejdere, så I kan gå sikkert ind i fremtiden.

21. maj 2024 | Læs mere


Computerworld Summit 2024

Vi kigger ind i scenariet for fremtiden it-afdeling og hvordan virksomheden bedst muligt udnytter både nye og etablerede teknologier til at understøtte vækst og dermed sikre overlevelse i en konkurrencepræget verden.

23. maj 2024 | Læs mere


Den digitale trussel er konstant, kompleks og stadigt stigende - også i den offentlige sektor

I dagens Danmark har vi indrettet os sådan, at alt kommunikation mellem det offentlige og borgerne foregår på forskellige digitale platforme, hvilket gør både borgerne og de offentlige institutioner skrøbelige overfor cyberkriminalitet. Samtidig lyder det fra rapporter, at de offentliges it-systemer er støvede og fulde af teknisk gæld. Dette er en farlig cocktail for de offentlige institutioner, men en særdeles lækker drink for cyber-kriminelle.

28. maj 2024 | Læs mere