Artikel top billede

Venstres it-ordfører, Michael Aastrup Jensen, vil have digitale valg i Danmark. Foto: Bo Amstrup

Venstre stemmer ja til digitale valg

Venstre-minister Karen Ellemann holder igen, men Venstres it-ordfører er klar til at tage elektroniske valgmaskiner i brug. Men hvor langt vil han gå?

Venstres it-ordfører i Folketinget, Michael Aastrup Jensen, går nu imod sin egen partifælle i indenrigs- og socialministeriet, Karen Ellemann (V).

It-ordføreren mener, at tiden er moden til at tage elektroniske valgmaskiner i brug i Danmark.

Indenrigs- og socialministeren har hidtil afvist at lade kommunerne lave forsøg med elektroniske valg. Men det vil Michael Aastrup Jensen have lavet om på.

It-ordføreren fik i går lov til at afgive en prøvestemme på de stemmemaskiner, som Århus Kommune har valgt at bruge til et unge-valg i kommunen.

Og det har forstærket hans tro på, at elektroniske valg er både sikre og billige.

"Jeg var i Århus i går, og jeg synes, at det så rigtig fornuftigt ud. Jeg mener, at vi skal begynde at bruge e-valg. Ikke mindst efter jeg har set det i funktion," siger Michael Aastrup Jensen.

Mange fordele

Michael Aastrup Jensen mener, at der er mange fordele ved at modernisere valghandlingen.

"Det kan spare en hulens masse penge, og så kan vi få resultaterne kort tid efter, valgstederne lukker," siger Michael Aastrup Jensen, og fortæller, at alene i Århus Kommune lyder vurderingen, at der kan spares en halv million kroner, hvis der bruges stemmemaskiner, som overflødiggør de mange stemmeoptællere.

"Jeg tager det op internt i forhold til ministeren og i forhold til vores nye it- og telepolitiske oplæg, der kommer inden jul," siger han.

Han mener, at tiden endnu ikke er moden til at stemme over internettet, som det for eksempel sker i Estland. Til gengæld ser han ingen sikkerhedsproblemer i at bruge maskiner i stemmeboksen.

"Der vil være en papirkvittering, så selv hvis der kommer strømsvigt, vil man kunne tælle stemmerne," siger Michael Aastrup Jensen.

Også Socialdemokraterne er klar til at lade kommunerne gå i gang med forsøg.

"Personligt mener jeg, at det er noget vi skal gøre. Jeg er bestemt åben over for forsøg, og jeg mener, at det er noget vi burde gøre i vores højteknologiske tid," siger Yildiz Akdogan, it-ordfører for Socialdemokratiet.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Despec Denmark A/S
Distributør af forbrugsstoffer, printere, it-tilbehør, mobility-tilbehør, ergonomiske produkter, kontor-maskiner og -tilbehør.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Parathed – Hvad gør din virksomhed, når I bliver ramt?

Cyberkriminalitet vokser som bekendt eksplosivt i takt med digitaliseringen i disse år og det kan være voldsomt dyrt at blive hacket. Potentielt kan det lægge jeres forretning helt ned, så I ikke kan rejse jer igen. Har jeres virksomhed styr på cybersikkerheden i en tid, der kalder på oprustning? Bliv inspireret til, hvad du som virksomhed kan gøre for at sikre virksomheden og medarbejdere, så I kan gå sikkert ind i fremtiden.

21. maj 2024 | Læs mere


Computerworld Summit 2024

Vi kigger ind i scenariet for fremtiden it-afdeling og hvordan virksomheden bedst muligt udnytter både nye og etablerede teknologier til at understøtte vækst og dermed sikre overlevelse i en konkurrencepræget verden.

23. maj 2024 | Læs mere


Den digitale trussel er konstant, kompleks og stadigt stigende - også i den offentlige sektor

I dagens Danmark har vi indrettet os sådan, at alt kommunikation mellem det offentlige og borgerne foregår på forskellige digitale platforme, hvilket gør både borgerne og de offentlige institutioner skrøbelige overfor cyberkriminalitet. Samtidig lyder det fra rapporter, at de offentliges it-systemer er støvede og fulde af teknisk gæld. Dette er en farlig cocktail for de offentlige institutioner, men en særdeles lækker drink for cyber-kriminelle.

28. maj 2024 | Læs mere