Artikel top billede

Mobilsnakker du dig til cancer og Alzheimers?

Kan mobilsnak virkelig give dig de allerværste sygdomme i hjernen? Det vil europæiske forskere nu til bunds i med et forsøg, hvor almindelige danskere kan komme til at spille en vigtig rolle.

30 år.

Det er tidsrammen for et nyt europæisk forskningsprojekt iværksat af den britiske regering.

Navnet på projektet er Cosmos (The Cohort Study on Mobile Communications), og Cosmos har som mål at teste op mod en kvart million europæere.

Den nye og mere grundige tilgang til studierne har som andre lignende projekter til formål at finde ud af, om der er en sammenhæng mellem mobilbrug og sygdomme som kræft, Parkinsons og Alzheimers syge.

Tidligere har flere andre, store mobilundersøgelse været præget af, at forskerne har spurgt folk om deres mobilbrug eller spurgt personer, der allerede var kræftramte, skriver Reuters.

Danskere i søgelyset

Den kvarte million frivillige forsøgspersoner i alderen 18 til 69, der skal findes i Storbritannien, Danmark, Finland, Holland og Sverige, skal undersøges i forhold til deres telefonregninger, lægejournaler og ved hjælp af spørgeskemaer.

Store operatører som O2 og Vodafone har indvilliget i at være med til at invitere frivillige ind i test-programmet.

Alene i Storbritannien har Cosmos-folkene inviteret 2,4 millioner mobilbrugere til at være med i forsøget. Indtil videre har 232 tilmeldt sig.

Men den ringe tilmelding slår hverken mobilbranchen eller forskerne ud.

"En af de største begrænsninger i den hidtidige forskning er, når man spørger folk om deres mobilbrug for eksempelvis fem år siden, så opstår der en masse fejldata," siger Jack Rowley, chef for forskningen i den kommercielle GSM-forening, til Reuters.

Samtidig hævder professor Paul Elliot fra Instituttet for Folkesundhed på Londons Imperial College, at de nuværende studier højst bygger på 10 års empiri, hvilket kan være svært at bedømme noget som helst om langtidspåvirkningen ud fra.

"Cosmos-projektet vil netop kigge på langtidseffekterne. 10, 20 eller 30 år. Og med længerevarende overvågning vil der være tid til, at sygdommene kan udvikle sig," siger Paul Elliot.

Cosmos oplyser, at organisationen vil fortælle om sine resultater undervejs i de mange og lange forsøgsperioder.

Danskere vurderer faren

Både i udlandet og i Danmark har der tidligere været en del undersøgelser om, hvorvidt mobiltelefonernes stråling skulle være farlig for hjernen eller andre vitale områder i menneskekroppen.

IT- og Telestyrelsen, Kræftens Bekæmpelse og Sundhedsstyrelsen har tidligere over for Computerworld vurderet mobilbrugen på det forskningsmæssige grundlag, som vi kender til i dag.

Samtidig har myndighederne og flere forskellige organisationer erkendt, at vi ikke kender langtidsvirkningerne til bunds, og børn med deres tynde hjerneskal og heftige mobilbrug kan være ekstra udsatte.

Det Strategiske Forskningsråd frikendte i 2008 mobilbrugen som værende skadelig. Det kan være, at Cosmos-projektet kommer frem til andre resultater inden 2040.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Brother Nordic A/S
Import og engroshandel med kontormaskiner.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
EA Excellence Day

Hvad er det, der gør it-arkitektens rolle så vigtig? Og hvad er det for udfordringer inden for områder som cloud, netværk og datacentre, som fylder hos nogle af landets bedste it-arkitekter lige nu? Det kan du her høre mere om og blive inspireret af på denne konference, hvor du også får lejlighed til at drøfte dette med ligesindede.

23. april 2024 | Læs mere


AI Business Excellence Day – sådan folder du mulighederne ud

Mange danske virksomheder har eksperimenteret med AI-projekter af begrænset omfang, men kun de færreste har for alvor udforsket mulighederne i storskala. Det gør vi her! Du vil blandt andet få mulighed for at se eksempler på, hvordan AI kan anvendes som accelerator i storskala og skubber til grænserne for, hvordan det er muligt at integrere teknologien, så potentialet for alvor foldes ud.

24. april 2024 | Læs mere


Unbreakable - sådan sikrer du dig vedvarende og uafbrudt adgang til dine data

Vi dykker ned i værdien af en stabil og pålidelig storage-platform og hvilke muligheder der findes, for at sikre den højeste grad af redundans og tilgængelighed. Områder som date-beskyttelse og cyber-sikkerhed vil også blive berørt.

25. april 2024 | Læs mere