Artikel top billede

(Foto: Povl D. Rasmussen)

Så dominerende er TDC: Tele-regulering uden effekt

En ny stor analyse fra Erhvervstyrelsen viser, at de sidste års forsøg på at skabe mere konkurrence på bredbånds-markedet er slået fejl.

Læs også: Nye forslag: Sådan skal TDC kontrolleres i fremtiden.

Selvom TDC gennem de sidste mange år har været tvunget til at give konkurrenterne adgang til kobbernettet og senest også fibernettet og kabeltv-nettet, er konkurrencen på det danske bredbåndsmarked ikke blevet bedre.

Ifølge TDC's konkurrenter er den endda blevet værre.

En stor analyse fra Erhvervsstyrelsen (tidligere IT- og Telestyrelsen) viser, at det i mange tilfælde er umuligt for andre teleselskaber at konkurrere med TDC på lige vilkår, når det gælder levering af bredbånd til danskerne.

Udnytter sin position

Den danske tele-regulering har nemlig ikke forhindret, at TDC udnytter sin i forvejen store dominans til at fasttholde sin overlegne position i forhold til de andre aktører på markedet.

Selskabet udnytter både de generelle stordriftsfordele og de konkrete teknologiske fordele, som det giver at have kontrol med eller stor kapacitet på alle tre platforme: kobber, coax (kabeltv) og fiber.

"Der er altså tale om et marked med fravær af priskonkurrence på kobber, og hvor kunderne ikke har mulighed for at skifte leverandør. Dette sammenholdt med en næsten ikke eksisterende ekstern afsætning på fiber giver en tydelig indikation af et marked, der i høj grad er præget af fraværet af reel konkurrence," hedder det i afsnittet

"Samlet vurdering af konkurrencesituationen" i analysen fra Erhvervsstyrelsen af det såkaldte marked 4, engrosmarkedet for fysisk netværksinfrastrukturadgang.

Analyse og udkast til markedsafgørelse blev offentliggjort lige før jul (link til PDF)

TDC har styrket dominerende rolle

Udviklingen i Danmark har slet ikke fulgt den udvikling, der er sket i de fleste lande, vi normalt sammenligner os med.

Mens tidligere statsejede telemonopoler i andre EU-lande takket være EU-bestemt tele-regulering har afgivet markedsandele til nye spillere på bredbåndmarkedet i de fleste EU lande gennem de seneste fem år, har det tidligere statsmonopol i Danmark tværtimod befæstet sin dominerende rolle.

Det fremgår af statistikker fra EU-kommissionen, som Telenor har samlet i et høringssvar til Telemyndigheden

Læs også: Nye forslag: Sådan skal TDC kontrolleres i fremtiden.

Svært at købe andre steder end hos TDC

Læs også: Nye forslag: Sådan skal TDC kontrolleres i fremtiden.

I Danmark har TDC's markedsandel tværtimod ligger stabilt på mellem 70 og 80 procent på ADSL-bredbånd lige siden årtusindskiftet.

Den situation er alvorlig, mener Telenor, for mens bredbåndmarkederne i de fleste andre EU-lande stadig er i vækst, har vi herhjemme nået så høj peneteration, at væksten er ved at være slut.

Ikke flere nye kunder at score

Dermed er mulighederne for at hente nye kunder, som ikke allerede er tilknyttet en leverandør, ved at være væk, og derfor er det særligt fordelagtigt for TDC, at selskabet sikrede sig størstedelen af kagen, mens den var til at tage.

Kagen har gjort TDC så tyk og fed, at selskabet nemt kan presse konkurrenter alene ved sin størrelse og sin bredtfavnende dominans, fremgår det af materialet i den nye analyse fra Erhvervsstyrelsen.

"Det er Erhvervsstyrelsens vurdering, at der ikke eksisterer modstående købermagt på engrosmarkedet for bredbåndstilslutninger, hvilket ellers ville kunne begrænse TDC's mulighed for at optræde uafhængigt af markedet." hedder det i rapporten.

Vanskeligt at købe andre steder end hos TDC

"Det forhold, at fiberselskaberne ikke længere afsætter bredbåndstilslutninger eksternt, har desuden gjort det vanskeligt for kunderne på markedet at købe deres produkter andre steder end hos TDC. Erhvervsstyrelsen har derfor vurderet, at engrosmarkedet for bredbåndstilslutninger er præget af væsentlige adgangsbarrierer," hedder det i delkonklusionen for afsnittet om adgangsbarrierer i analysen om Engrosmarkedet for bredbåndstilslutninger, det såkaldte marked 5 (link til PDF).

Slået fejl

"Det undrer mig at TDC har fået lov at få den dominans, de har," siger Jens Ottosen-Støtt, tidligere juridisk chef for Telia og i dag selvstændig konsulent med blandt andre Telia som kunde.

Jens Ottosen-Støtt har for Telia fulgt slagsmålet om TDC's dominans gennem en årrække.

Han mener, at de nye analyser dokumenterer, at den danske regulering af TDC's forretning har været en fiasko:

"Telestyrelsen er ikke så aggressiv. Men de står nu med en rapport, der viser, at der er sket en yderligere koncentration i markedet. Der er jo ikke sket den konkurrence-udvidelse, som man havde håbet på," siger han.

Så den regulering, der har været ind til videre, har sådan set slået fejl?

"Ja, fuldstændigt. Resultat er blevet værre end det, man startede med," siger Jens Ottosen-Støtt.

Læs også: Nye forslag: Sådan skal TDC kontrolleres i fremtiden.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Targit A/S
Udvikling og salg af software til business intelligence.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Compliance og strategisk it-sikkerhed efter DORA

Finansielle koncerner har i snit 85 sikkerhedsløsninger i drift – men er i snit op til 100 dage om at opdage et igangværende cyberangreb. Ydermere viser øvelser, at det typisk tager 4-6 uger at rense og genetablere sikker drift af centrale systemer efter et stort angreb. Fokus for dagen vil derfor være på henholdsvis governance samt om, hvordan du som it-leder i den finansielle sektor skal kunne håndtere fremtidens cybertrusler og arbejde effektivt med sikkerhed på et strategisk niveau.

04. april 2024 | Læs mere


EA Excellence Day

Hvad er det, der gør it-arkitektens rolle så vigtig? Og hvad er det for udfordringer inden for områder som cloud, netværk og datacentre, som fylder hos nogle af landets bedste it-arkitekter lige nu? Det kan du her høre mere om og blive inspireret af på denne konference, hvor du også får lejlighed til at drøfte dette med ligesindede.

16. april 2024 | Læs mere


IAM - din genvej til højere sikkerhed uden uautoriseret adgang og datatab

På denne dag udforsker vi de nyeste strategier, værktøjer og bedste praksis inden for IAM, med det formål at styrke virksomheders sikkerhedsposition og effektiviteten af deres adgangsstyringssystemer og dermed minimere risikoen for uautoriseret adgang og datatab. Og hvordan man kommer fra at overbevise ledelsen til rent faktisk at implementere IAM?

18. april 2024 | Læs mere