Artikel top billede

Danske læger forsøgt franarret kodeord af falske teknikere

Danske læger er blevet udsat for et usædvanligt groft forsøg på at afgive brugernavne og kodeord til kritiske it-systemer, der håndterer patientdata og medicinordinering.

En række danske lægeklinikker har været udsat for en række usædvanligt grove forsøg på at få udleveret brugernavne og kodeord til et computersystem, som findes i omkring en fjerdedel af landets kliniker.

Det fortæller Jørgen Granborg, der er direktør for it-firmaet A-data, der har bygget adskillige it-systemer til sundhedssektoren, blandt andet WinPLC, som en lang række læger benytter.

Systemet håndterer blandt andet journaler og medicinordinering.

Ifølge Jørgen Granborg har bagmændene ringet til en række lægepraksisser under dække af at være teknikere fra A-data.

Her har de forsøgt at lokke medarbejderne til at udlevere brugeroplysninger og kodeord med henblik på at kunne foretage systemvedligeholdelse.

Systematisk forsøg

"Det var ret systematisk. Man har tilsyneladende kunnet sammenkæde vores programnavn med de ramte læger," siger Jørgen Granborg.

Og det undrer direktøren, eftersom firmaet ikke har eksponeret en kundeliste på eksempelvis internettet.

Han sammenligner det med de mange telefonopkald, som private har oplevet af få fra fupmagere, som udgiver sig for at være fra Microsoft med skumle tilbud om at reparere computeren via fjernsupport.

Du kan læse mere om Microsoft-svindlerne her: Trin for trin: Sådan lokkede it-mand svindler i fælden 

De falske A-Data teknikere talte dansk under samtalerne med de danske lægeklinikker, fortæller han.

"De har haft ringet til praksis og spurgt, om de ikke kunne få lov at fjernstyre deres computere for at opdatere noget ude hos dem," siger Jørgen Granborg.

Ingen udleverede oplysninger

Han fortæller, at firmaet har nogle meget faste procedurer og retningslinjer for systemvedligeholdelse.

Det mener han har været medvirkende til, at ingen af lægerne er røget i fælden og har udleveret kodeord eller brugernavne.

"Ingen fik adgang. Men vi var selvfølgelig lidt rystede over det, og derfor advarede vi på hjemmesiden, på vores telefonanlæg og som beskeder i vores systemer," siger direktøren.

Derfor var vi nødt til at advare

Jørgen Granborg fortæller, at it-sikkerheden på grund af lægesystemernes adgang til personfølsomme data bliver taget meget alvorligt og skal leve op til mange krav.

Eksempelvis er lægerne koblet op via krypterede forbindelser.

"Men alligevel skabte det nok usikkerhed i vores hus til, at vi følte, at vi var nødt til at advare. Det er første gang i de 25 år, jeg har beskæftiget mig med denne her verden, at jeg har følt, at der har været en reel trussel mod sikkerheden," siger Jørgen Granborg.

Metoden som de falske teknikere benyttede, kan nærmest sammenlignes med social engineering. Det kan du læse mere om her.

Jørgen Granborg fortæller, at han ikke har kendskab til om hans konkurrenter har oplevet lignende angreb på it-sikkerheden mod deres kunder.

Men A-data har indberettet hændelserne til den såkaldte kvalitetsgruppe, som er en bestyrelse, der består af en række praktiserende læger, der tager sig af fejl i forhold til eksempelvis patientbehandling.

"Hvis de finder det alvorligt nok bliver det forelagt et it-udvalg i PLO (Praktiserende Lægers Organisation)," siger han.

Økonomisk berigelse

Jørgen Granborg vurderer, at bagmændenes motiv for at forsøge at tilgå lægernes systemer har været økonomisk berigelse.

Derfor regner han med, at de falske teknikere har forventet, at der netop i lægeklinikker kan skabes afgange til netbank eller andet med mulighed for at lave dankort-svindel.

"Jeg kan ikke forestille mig, at det har været for at kigge i journaler eller patientoplysninger. For så ville jeg blive godt og grundigt rystet," siger Jørgen Granborg.




IT-JOB

Optum Computational Engineering ApS

SW developer

Sindico Group A/S

Business Central Specialist

Netcompany A/S

Managing Architect
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Hewlett-Packard ApS
Udvikling og salg af software, hardware, konsulentydelser, outsourcing samt service og support.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Parathed – Hvad gør din virksomhed, når I bliver ramt?

Cyberkriminalitet vokser som bekendt eksplosivt i takt med digitaliseringen i disse år og det kan være voldsomt dyrt at blive hacket. Potentielt kan det lægge jeres forretning helt ned, så I ikke kan rejse jer igen. Har jeres virksomhed styr på cybersikkerheden i en tid, der kalder på oprustning? Bliv inspireret til, hvad du som virksomhed kan gøre for at sikre virksomheden og medarbejdere, så I kan gå sikkert ind i fremtiden.

21. maj 2024 | Læs mere


Computerworld Summit 2024

Vi kigger ind i scenariet for fremtiden it-afdeling og hvordan virksomheden bedst muligt udnytter både nye og etablerede teknologier til at understøtte vækst og dermed sikre overlevelse i en konkurrencepræget verden.

23. maj 2024 | Læs mere


Den digitale trussel er konstant, kompleks og stadigt stigende - også i den offentlige sektor

I dagens Danmark har vi indrettet os sådan, at alt kommunikation mellem det offentlige og borgerne foregår på forskellige digitale platforme, hvilket gør både borgerne og de offentlige institutioner skrøbelige overfor cyberkriminalitet. Samtidig lyder det fra rapporter, at de offentliges it-systemer er støvede og fulde af teknisk gæld. Dette er en farlig cocktail for de offentlige institutioner, men en særdeles lækker drink for cyber-kriminelle.

28. maj 2024 | Læs mere